EXTERNE
Dosarul Wuhan. Ce dezvăluie o scurgere de documente despre haosul din China, la izbucnirea pandemiei

Autoritățile din China au raportat un număr mai mic de cazuri decât cel real, potrivit unor documente confidențiale obținute de CNN. Acestea arată și haosul care domnea în Wuhan la începutul pandemiei.
În 10 februarie, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri de COVID-19 – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri înregistrate în afara Chinei continentale.
Totuși, într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, obținut de CNN, autoritățile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri.
Această cifră mai mare nu a fost dezvăluită public, deoarece sistemul de contabilizare al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.
Acest raport face parte din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, obțiute și verificate de CNN.
Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima privire clară asupra datelor pe care le aveau oficialii chinezi.
Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte țări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.
Documentele, care vizează perioada octombrie 2019 – aprilie 2020, dezvăluie un sistem inflexibil de sănătate, constrâns de birocrație și de proceduri rigide care nu erau pregătite pentru a face față unei urgențe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată pași greșiți și eșecuri instituționale.
Documentele arată lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții cu COVID-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea și pentru combaterea bolii.
China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis și transparent”.
„În timp ce depunea eforturi importante pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre COVID-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil și în mod regulat,
EXTERNE
Premierul Marii Britanii: „Am toate motivele să cred că anul viitor țara va reveni la normal”
Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a anunţat că până în prezent, jumătate de milion de persoane din Marea Britanie au primit doza inițială de vaccin anti-COVID oferit de Pfizer/BioNtech. În acest context, prim-ministrul Marii Britanii este de părere că țara „va reveni la normal” anul viitor.
Cu toate acestea, Patrick Vallance, consilierul științific șef al Marii Britanii, a avertizat că noua tulpină a COVID-19, descoperită pe teritoriul țării, se răspândește rapid, iar din această cauză ar putea apărea restricții și mai dure, odată cu creșterea infectărilor după Crăciun.
„Noua variantă a COVID este în toată țara. Încercăm să mergem mai departe. Vor apărea mai multe informații. Nu există vreun indiciu că vaccinul împotriva infecției cu coronavirus ar putea să nu fie eficient în ceea ce privește noua tulpină”, a precizat Vallance.
Aflați amănunte de pe b1.ro.
EXTERNE
UDMR a validat propunerile pentru viitorul Guvern. Cine va fi la Dezvoltare, Mediu și Sport
Consiliul Permanent al UDMR a aprobat, luni seară, lista persoanelor propuse pentru funcțiile de miniștri în viitorul Guvern. Kelemen Hunor, președintele formațiunii, a fost validat pentru poziția de vicepremier.
Lista membrilor UDMR propuși pentru a face parte din viitorul Guvern este completată de Cseke Atilla pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Tanczos Barna pentru Mediu și Novak Eduard pentru Tineret și Sport.
„Consiliul permanent i-a votat pe Kelemen Hunor pentru funcția de viceprim-ministru, Cseke Attila pentru funcția de ministru desemnat al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației, pe Tánczos Barna pentru funcția de ministru desemnat al Mediului, Apelor și Pădurilor, iar pe Novak Eduard pentru funcția de ministru desemnat al Tineretului și Sportului”, au scris reprezentanții UDMR, luni seară, pe Facebook.
Aflați amănunte de pe b1.ro.
EXTERNE
Vlad Voiculescu renunţă la funcţia de viceprimar al Capitalei
Vlad Voiculescu, al cărui nume este vehiculat pentru preluarea portofoliului Sănătăţii în viitorul Guvern PNL-USR PLUS-UDMR, renunţă la funcţia de viceprimar al Capitalei pe care ar fi urmat să o ocupe şi a cărei preluare a fost tergiversată din cauza unor contestaţii în instanţă, au declarat pentru News.ro surse politiceConform surselor citate, Vlad Voiculescu ar urma să preia postul de ministru al Sănătăţii în Guvernul Cîţu, renunţând la postul de consilier general. USR PLUS îl va susţine pe Horia Tomescu pentru funcţia de viceprimar al Bucureştiului, in locul lui Vlad Voiculescu, indică sursele.
Al doilea post de viceprimar ar urma să revină liberalului Stelian Bujduveanu. Horia Tomescu a ocupat locul 17 pe lista USR PLUS pentru Consiliul General al Capitalei, ultimul eligibil.
Pe poziţia a doua a şedinţei de luni a CGMB se află proiectul de hotărâre privind desemnarea viceprimarilor municipiului Bucureşti. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirma, în 6 decembrie, că ”angajamentul politic” privind alegerea lui Vlad Voiculescu în funcţia de viceprimar al Capitalei ”va fi respectat”, iar acest lucru va fi pus în practică după ce nu va mai exista niciun litigiu privind rezultatul alegerilor locale pentru Capitală.
-
EXTERNEo lună în urmă
Putin, sigur pe el: Dacă Rusia ar fi vrut să-l ucidă pe Navalnîi, ar fi fost mort
-
ȘTIRI2 săptămâni în urmă
Sorin Cîmpeanu acuză pe Arafat că ține școlile închise. Nu se mai poate
-
ȘTIRI2 săptămâni în urmă
Comisarul Berechet protejat de șefii IGP și Ministerul de Interne
-
EDITORIALo lună în urmă
Mincinoșii de la PSD: dacă retrăgeau și ei parlamentarii nu se putea vota șeful de la Camera Deputaților
-
EDITORIAL3 săptămâni în urmă
Cuplul PNL-USR a dat comanda: școlile vor rămâne închise. Cine îi vrea proști pe români?
-
ȘTIRI2 săptămâni în urmă
Președintele A.U.R vorbește despre vaccin la emisiunea Subiectiv: „Încă nu mi s-a câștigat încrederea…”
-
COMUNICATE3 săptămâni în urmă
Costel Alexe, ministrul liberal al mediului, anchetat de procurori pentru mită
-
EDITORIAL4 săptămâni în urmă
Șoferii români de tir bătuți de poliția engleză la granița Europei