Connect with us

Stiri

USR-PLUS a cedat: România mai importantă decât jocurile politice

Publicat

on

USR-PLUS a dovedit că poate să lase la o parte cearta și supărările și să ia cele mai bune decizii pentru țară. Dan Barna și Dacian Cioloș, cei doi copreședinți ai formațiunii, au luat cea mai bună decizie și care este în interesul României: un consens politic privind continuare actualei alianțe.

Cei doi s-a văzut în această seară cu Ludovic Orban și Florin Cîțu și au bătut palma cu privire la continuarea în actuala formulă. Numele noului ministru al sănătății va fi făcut mâine și cu siguranță că va fi un profesionist respectat.

Dan Barna a reușit să smulgă un compromis important din partea lui Florin Cîțu: nici o modificare nu se va mai face fără cunoștința USR, iar deciziile de remaniere se vor lua prin bună înțelegere.

USR-PLUS a întors și celălalt obraz și a făcut un pas în spate, suficient cât să salveze România dintr-o criză guvernamentală de proporții. PNL nu poate conduce fără USR-PLUS, iar de reformiști este nevoie pentru a putea scăpa țara de pleava politică de până acum.

Stiri

Vești nu tocmai bune. Dan Barna: mă voi lăsa de politică și voi spune tot

Publicat

on

Dan Barna a declarat recent, în cadrul unei emisiuni TV, că după ce se va lăsa de politică va publica un jurnal în care va spune tot ceea ce știe:

„Cam de o lună de zile am început să țin un jurnal și veți găsi cu siguranță în jurnalul meu, după ce mă voi lăsa de politică, detalierea aproape stenogramică a dialogului. Aproape că nu există povești de îmbătrânire frumoasă în politică. După ce ți se termină benzina, rămâi în zona aceea de ridicol. Cele două zile de săptămâna trecută în care am aşezat coaliţia pe baze mai funcţionale şi mai solide au avut exact acest rol, să resetăm funcţionarea şi am o relaţie de respect, colegială, pe care o consider o relaţie în regulă” a declarat Dan Barna.

citește

Stiri

Victorie la Bruxelles. Planul de redresare propus de USR este gata, mai sunt necesare mici ajustări

Publicat

on

Planul României de Redresare și Reziliență propus de România și prin care se pot accesa zeci de miliarde de euro este aproape gata, mai necesită doar mici ajustări.

Deși inițial se vorbea de peste 80 de miliarde de euro se pare că sunt în discuție maxim 30 de miliarde de euro și e posibil ca o bună parte să fie sub formă de împrumuturi, adică vor duce la creșterea datoriei externe a României.

Cristian Ghinea(USR-PLUS), ministrul fondurilor europene, s-a prezentat la Bruxelles pentru validarea planului național de reziliență și redresare economică după pandemia de coronavirus. Discuțiile au fost unele preliminare pentru ca România să depună un document corect și care să fie repede aprobat. La o primă vedere mai sunt necesare mici modificări, cum ar fi scoaterea autrostrăzilor spre Moldova și a sistemelor de irigații din program. Se pare că Uniunea Europeană nu consideră aceste domenii relevante pentru redresarea economică.

Avizul asupra planului a fost unul favorabil cu foarte mici excepții ce vor necesita ajustare. Momentan planul nu a fost aprobat, dar puține țări au primit avize pozitive.

Premierul României Ludovic Orban și-a manifestat și el sprijinul pentru ajustarea planului astfel încât să corespundă cerințelor europene. Deși planul a fost returnat pentru mici ajustări, nu înseamnă că acesta a fost respins ci că sunt necesare îmbunătățiri pentru a fi acceptat.

Cristian Ghinea este ministrul fondurilor europene. Pe el se află această dificilă misiune, să aducă banii europeni în România, deși până la acest moment absorția a fost una catastrofală.

citește

Stiri

Vlad Voiculescu îndepărtat de Cîțu. Reforma din sănătate încurca?

Publicat

on

Vlad Voiculescu a fost îndepărtat din funcția de ministru al sănătății. Acest lucru a fost făcut de către premierul liberal Florin Cîțu.

Ludovic Orban a susținut această decizie, ba chiar a recomandat-o. El și Florin Cîțu susțin că au existat mai multe gafe ce au dus la această decizie.

Dar oare poate fi un ministru tras la răspundere pentru ce se petrece în spitale? Depinde de un ministru buna funcționare a sistemului medical? Se putea oare schimba ceva în doar 3 luni?

Sau poate că Vlad Voiculescu deranja pe cineva, nu mai era bine văzut, nu mai era un copil cuminte ci un jucător.

În realitate mai mulți membri USR-PLUS au ieșit cu declarații. Se pare că reforma de la minister începea să dea roade și să sperie. Vlad Voiculescu se pare că devenise o amenințare pentru sistemul care controla banii publici.

Ionuț Moșteanu, lider USR, condamnă gestul lui Florin Cîțu și spune lucrurilor pe nume:

Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de astăzi următoarele:

„Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.

Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.

Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.

În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.

Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.

Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.

Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.”

citește

Trending

Un produs RO365.RO