Connect with us

EDITORIAL

Vechiul Testament – Septuaginta – Nicolae Spătarul Milescu (III)

Published

on

Vechiul Testament – Septuaginta – Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Marele merit de a fi dat prima traducere integrală a Vechiului Testament în româneşte revine tănărului cărturar moldo-valah din secolul al XVII‑lea care va fi cunoscut mai târziu sub numele de Nicolae Spătarul Milescu (1636‑1708). Numele Milescu n-a fost asumat niciodată de purtătorul lui, el i-a fost atribuit mai târziu de către cronicarul moldovean Ion Neculce şi a fost preluat şi de alţii. Se ştie că, după o rodnică activitate de traducător, diplomat şi om politic la Iaşi şi Bucureşti, şi după un lung periplu european care l-a purtat prin Franţa, Germania, Polonia şi Suedia, marele cărturar a trăit după anul 1672 la Moscova şi a scris multe cărţi în rusă şi în slavona rusă. În tradiţia rusească este numit exclusiv Nikolai Spafariĭ, cum de altfel şi semnează el însuşi de multe ori. Aşa îl chema deci pe cel care îşi traducea în latină numele prin formula Nicolaus Spatharius. Ion Neculce îl numeşte „Milescu” după numele unui sat câştigat mai târziu de urmaşi ai săi colaterali. De atunci îl numim cu toţii Milescu, dar, de fapt, el nu a semnat niciodată decât Nicolaus Spatharius sau Nicolai Spafariĭ. Singura carte publicată în Occident sub numele lui, cu titlul Enchiridion, sive Stella orientalis occidentali splendens, s‑a tipărit în anul 1669 la Port-Royal, în interiorul volumului intitulat La perpétuité de la foi de lʼEglise catholique touchant lʼEucharistie, semnat de celebrii teologi jansenişti Antoine Arnauld şi Pierre Nicole. Definit de editori drept un „seigneur moldave”, eruditul nostru cărturar îşi semnează opusculul (scris de el în greacă, dar tradus şi tipărit în versiune latinească) astfel (păstrez întocmai ortografia): a Nicolao Spadario Moldavo-lacone, Baron ac olim Generali Valachiae, adică: „de Nicolae Spătarul moldavo-laconul, baron şi fost general al Valahiei”. Dacă Valachia poate însemna deopotrivă „Ţara Românească” sau „Moldova”, ori, indistinct, amândouă laolaltă, compusul etnonimic moldavo-lacon, inventat ad hoc de purtătorul numelui, nu poate fi interpretat decât ca o trimitere clară la dubla sa identitate, moldovenească prin naştere şi grecească prin originea tatălui (Laconia desemna în mod curent, Peloponesul şi, prin extensie, întreaga Grecie!). Eugeniu Coşeriu este de părere că ar fi vorba aici de o greşeală de tipar, în sensul că Spătarul trebuie să fi scris moldavo-valachone, dar tipografii francezi n‑ar fi înţeles bine şi au tipărit moldavo-lacone. Cred că aici iubitul nostru magistru se înşală. Ar putea fi cum spune el, dacă aceasta ar fi fost singura atestare a formulei respective, dar nu este singura. Mai sunt alte documente autografe unde apare scris aşa, moldavo-lacon. Asta vrea să spună că eroul nostru se vedea moldavo-grec, fiindcă părintele său fusese realmente grec, înainte de a se fi împământenit alături de alţi câţiva „greci” din suita lui Vasile Lupu.

 » Citește mai mult direct de la sursă. Apasă aici.

Continue Reading

EDITORIAL

Parlamentarii se vaccinează în al doilea val, înaintea majorității românilor

Published

on

Parlamentarii români se vor vaccina în perioada imediat următoare, făcând parte din următorul val în care această procedură se va aplica în România.

Dacă primul val s-a referit la cadrele medicale, la persoanele cu risc ridicat sau cu o expunere mare, în al doilea val au fost incluși parlamentarii români, alături de guvernanți și de președintele țării.

Sunt acești politicieni mai importanți decât majoritatea românilor? Cu siguranță că nu, dar pe lângă pensii speciale acum vor avea și un tratament preferențial în fața bolii.

Administrația parlamentului României a anunțat deja senatorii și deputații despre acest drept și li s-a cerut să precizeze dacă doresc să se vaccineze în valul doi, așa cum li se oferă acest drept.

Continue Reading

EDITORIAL

Cuplul PNL-USR a dat comanda: școlile vor rămâne închise. Cine îi vrea proști pe români?

Published

on

Noul ministru al învățământului, Monica Cristina Anisie, a făcut marele anunț: școlile vor rămâne închise și nu se știe când acestea vor fi deschise. Da, ați auzit bine: nu se știe când vor fi deschise, deci nu au nici un plan în acest sens, nu au nici o idee.

Este însă bine că PNL și USR au știut foarte bine cum să își împartă funcțiile prin ministere și apoi în fiecare județ în parte. Când a fost vorba de cașcavalul public s-au grăbit să emită soluții. Apropo, în interiorul guvernului sau la sediile aglomerate ale partidelor politice nu se ia noul virus? Aveți cumva imunitate, v-ați vaccinat și noi, prostimea, nu știm acest lucru?

Expresia: cine îi vrea proști pe români, a devenit una de legendă. Școala online nu este deloc o școală ci o bătaie în joc în care unii se prefac că muncesc iar ceilalți se prefac că îi plătesc.

Când afli că un ministru al educației, adică Monica Cristina Anisie, nu are nici o ideea despre ce va urma, în condițiile în care ea este cea care ar fi trebuit să ia aceste decizii, te întristezi. Te întrebi uneori dacă ei știu că funcția de ministru implică decizii și responsabilități și nu doar să răspundă la comenzile de partid.

Școala se face pe băncile școlilor în toată Europa. Anglia va redeschide școlile începând cu data de 4 ianuarie o parte iar cealaltă pe 11 ianuarie, în funcție de particularitățile fiecărei provincii în parte.

Continue Reading

EDITORIAL

S-a stabilit: salariul minim va crește cu doar 70 de lei, dar pensiile speciale rămân

Published

on

Raluca Țurcan a anunțat astăzu că salariul minim va crește cu doar 70 de lei ajungând la suma de 2 300 de lei.

Raluca Țurcan, ministrul muncii, se laudă cu această mare reușită pe pagina personală de facebook, deși discutăm de o bătaie de joc la adresa românilor.

În acest timp pensiile speciale se mențin deoarece campania electorală a trecut și nici un politician nu mai este interesat de ele. Au avut grijă PSD, PNL și USR să numească la curtea constituțională oamenii lor care de fiecare dată joacă teatru în aceeași piesă și întorc când este nevoie proiectele de lege aprobate.

Și ce să vedeți: Raluca Țurcan cere solidaritate de la români și cere ca noi să înțelegem că nu sunt bani să creștem salariul minim mai sus de 2 300 de lei. Dar ce să vezi, Țurcan susține aceste afirmații din poziția de ministru cu un salariu de câteva mii de euro, peste care mai primește și de la parlament ceva bani.

Dar de ce nu cere Țurcan solidaritate de la parlamentari și să le impună salarii mai mici? Pentru că totul este o mare vrăjeală… să ceri solidaritate de la câteva mii de euro pentru cei care cu greu trăiesc de pe o zi pe alta, asta este culmea vrăjelii.

Continue Reading

Trending

Un produs RO365.RO