Connect with us

EDITORIAL

Vot de Sf. Nicolae

Published

on

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Se apropie data alegerilor legislative, iar zilele următoare ar trebui să ne ofere ultimele sondaje de opinie ale institutelor specializate. Până atunci, fiecare dintre noi îşi poate construi propriul ghid de aşteptare. Mai târziu, el va sta la baza unuia şi mai important: ghidul de interpretare a rezultatelor finale, odată ce ele vor fi cunoscute. În cele ce urmează, fără a specula în vreun fel asupra cifrelor sau diferenţelor, voi propune câteva repere.

Nu este un secret pentru nimeni că varianta cea mai probabilă este ca, după 6 decembrie, ţara să fie condusă de un guvern bazat pe un acord politic între PNL şi USR PLUS. În mod normal, ar fi o coaliţie propriu-zisă, dar, cel puţin în teorie, ar putea exista şi formula unei înţelegeri de sprijin parlamentar al USR PLUS pentru un guvern minoritar PNL sau PNL-PMP. Prima variantă ar avea o probabilitate mai mare, pentru că guvernarea este o tentaţie legitimă a oricărui partid, iar USR PLUS simte nevoia să-şi arate maturitatea. Apoi, perspectiva unui influx de fonduri europene măreşte atractivitatea participării. În fine, dacă nu va fi satisfăcut, USR PLUS poate ieşi mai târziu, motivat, din coaliţia guvernamentală.

O înţelegere la nivel parlamentar ar putea exista, însă, cu UDMR, care s-ar abţine să solicite portofolii ministeriale, dar ar fi interesată de fonduri pentru comunităţile cu o pondere importantă a populaţiei maghiare; aceeaşi logică ar putea inspira şi atitudinea reprezentanţilor celorlalte minorităţi. Cât despre PMP, presupunând că această formaţiune nu va avea o surpriză neplăcută duminică, intrarea la guvernare ar fi unica variantă rezonabilă (dar riscantă) de a ieşi de sub permanenta presiune a pragului electoral.

Formula acordului larg pare să fie preferată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care îşi doreşte o reformă constituţională în cursul viitoarei legislaturi. Nivelul de două treimi din mandatele parlamentare este, însă, greu de atins, plus că UDMR nu este văzut, din motivele bine cunoscute, drept un partener agreabil. În aceste condiţii, este necesar un canal de comunicare cu Pro România (desigur, dacă va fi scutită de surprize neplăcute), dar va conta mult şi posibilitatea de a discuta cu PSD sau măcar cu grupuri semnificative din acest partid, pe fondul încheierii „războiului” decretat anul trecut, în campania pentru prezidenţiale.

Şansele PSD de a rămâne la putere sunt mici. Chiar dacă s-ar clasa pe primul loc, infirmând sondajele de până acum, este greu de întrevăzut cum PSD ar obţine un asemenea scor încât să-l oblige pe preşedinte să însărcineze un social-democrat cu formarea guvernului. Unicul aliat posibil, realist vorbind, ar fi Pro România, adică exact formaţiunea care a încercat să se prezinte ca o alternativă de stânga la PSD. În orice caz, mult mai probabilă este varianta opoziţiei,

 » Citește mai mult direct de la sursă. Apasă aici.

Continue Reading

EDITORIAL

Parlamentarii se vaccinează în al doilea val, înaintea majorității românilor

Published

on

Parlamentarii români se vor vaccina în perioada imediat următoare, făcând parte din următorul val în care această procedură se va aplica în România.

Dacă primul val s-a referit la cadrele medicale, la persoanele cu risc ridicat sau cu o expunere mare, în al doilea val au fost incluși parlamentarii români, alături de guvernanți și de președintele țării.

Sunt acești politicieni mai importanți decât majoritatea românilor? Cu siguranță că nu, dar pe lângă pensii speciale acum vor avea și un tratament preferențial în fața bolii.

Administrația parlamentului României a anunțat deja senatorii și deputații despre acest drept și li s-a cerut să precizeze dacă doresc să se vaccineze în valul doi, așa cum li se oferă acest drept.

Continue Reading

EDITORIAL

Cuplul PNL-USR a dat comanda: școlile vor rămâne închise. Cine îi vrea proști pe români?

Published

on

Noul ministru al învățământului, Monica Cristina Anisie, a făcut marele anunț: școlile vor rămâne închise și nu se știe când acestea vor fi deschise. Da, ați auzit bine: nu se știe când vor fi deschise, deci nu au nici un plan în acest sens, nu au nici o idee.

Este însă bine că PNL și USR au știut foarte bine cum să își împartă funcțiile prin ministere și apoi în fiecare județ în parte. Când a fost vorba de cașcavalul public s-au grăbit să emită soluții. Apropo, în interiorul guvernului sau la sediile aglomerate ale partidelor politice nu se ia noul virus? Aveți cumva imunitate, v-ați vaccinat și noi, prostimea, nu știm acest lucru?

Expresia: cine îi vrea proști pe români, a devenit una de legendă. Școala online nu este deloc o școală ci o bătaie în joc în care unii se prefac că muncesc iar ceilalți se prefac că îi plătesc.

Când afli că un ministru al educației, adică Monica Cristina Anisie, nu are nici o ideea despre ce va urma, în condițiile în care ea este cea care ar fi trebuit să ia aceste decizii, te întristezi. Te întrebi uneori dacă ei știu că funcția de ministru implică decizii și responsabilități și nu doar să răspundă la comenzile de partid.

Școala se face pe băncile școlilor în toată Europa. Anglia va redeschide școlile începând cu data de 4 ianuarie o parte iar cealaltă pe 11 ianuarie, în funcție de particularitățile fiecărei provincii în parte.

Continue Reading

EDITORIAL

S-a stabilit: salariul minim va crește cu doar 70 de lei, dar pensiile speciale rămân

Published

on

Raluca Țurcan a anunțat astăzu că salariul minim va crește cu doar 70 de lei ajungând la suma de 2 300 de lei.

Raluca Țurcan, ministrul muncii, se laudă cu această mare reușită pe pagina personală de facebook, deși discutăm de o bătaie de joc la adresa românilor.

În acest timp pensiile speciale se mențin deoarece campania electorală a trecut și nici un politician nu mai este interesat de ele. Au avut grijă PSD, PNL și USR să numească la curtea constituțională oamenii lor care de fiecare dată joacă teatru în aceeași piesă și întorc când este nevoie proiectele de lege aprobate.

Și ce să vedeți: Raluca Țurcan cere solidaritate de la români și cere ca noi să înțelegem că nu sunt bani să creștem salariul minim mai sus de 2 300 de lei. Dar ce să vezi, Țurcan susține aceste afirmații din poziția de ministru cu un salariu de câteva mii de euro, peste care mai primește și de la parlament ceva bani.

Dar de ce nu cere Țurcan solidaritate de la parlamentari și să le impună salarii mai mici? Pentru că totul este o mare vrăjeală… să ceri solidaritate de la câteva mii de euro pentru cei care cu greu trăiesc de pe o zi pe alta, asta este culmea vrăjelii.

Continue Reading

Trending

Un produs RO365.RO